Bemutatkozás

A tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény hatálybalépését követően országosan elsőként alakult meg Szekszárdon a régi Vármegyeházán 169 regisztrált taggal, 1996. november 7-én a Tolna Megyei Mérnöki Kamara, mint köztestület, amelynek alapító elnöke Bohli Antal okl. építészmérnök volt. Bohli Antal – 2015. szeptemberben bekövetkezett haláláig – 19 éven át vezette elnökként a Tolna Megyei Mérnöki Kamarát.

Ezt megelőzően már 1991. október 16. óta működött a megyében – az azóta elhunyt Kőrösi Miklós okl. építőmérnök kolléga kezdeményezésére – egyesületi csoport, a Tolna Megyei Mérnök Egylet.

Az alakuló taggyűlésen a kamara, mint köztestület elfogadta alapszabályát és megválasztotta tisztségviselőit.

A kamarai tagság minden olyan mérnöki tevékenységet végző számára kötelező, amely jogosultsághoz kötött, és ezáltal névjegyzékbe vételi kötelezettséggel jár.

A tagfelvételen, jogosultsági engedélyek kiadásán, az állandó tagok névjegyzékben tartásán túl a Kamara vezeti a felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök nyilvántartását is, valamint gondoskodik tagjai és nyilvántartottai számára a szakmai továbbképzései biztosításáról, szakmai tájékoztatások és fórumok megszervezéséről.

A taglétszám folyamatosan növekszik, és az új belépéseket, valamint a „lemorzsolódásokat” is figyelembe véve jelenleg 409 fő aktív tagunk, valamint 294 fő nyilvántartott tagunk van.

Kamaránk takarékos gazdálkodása eredményeként 1999. június 1. óta rendelkezik Szekszárd központjában lévő önálló saját irodával, mely folyamatos, félnapos ügyfélszolgálatot biztosít tagjai számára.

A Felügyelő Bizottság évente átfogó ellenőrzést és elemzést végez a gazdálkodás és a tagnyilvántartás, valamint a jogosultságok elbírálása terén. Etikai ügyünk az elmúlt évek során mindössze 2-3 esetben volt.

Megyei Kamaránk életében meghatározó jelentőségű a szakcsoportok létrejötte és működése, mert aktív munkájukon keresztül valósítja meg a kamara szakmai érdekvédelmi funkcióját, így hatásuk jelentős mind a jogosultságok elbírálása, mind pedig a szakmai képzések és továbbképzések terén. A szakcsoportok munkájának segítésére, minél több fiatal bevonására folyamatosan törekszünk.

A Magyar Mérnöki Kamara tagozati keretein belül Tolna megyében 5 szakcsoport működik:

Vízgazdálkodási és Vízépítési Szakcsoport                                                            1999.-től
Geodéziai és Geoinformatikai Szakcsoport                                                2001.05.25.-től
Tartószerkezeti Szakcsoport                                                                          2004.05.14.-től
Épületgépészeti Szakcsoport                                                                         2007.10.08.-től
Hírközlési és Informatikai Szakcsoport (regionális szinten)                     2015.12.15.-től

Hasznos lenne további szakcsoportok létrehozása.

A Szakcsoportok munkájával közösen több sikeres szakmai rendezvényt, szakmai fórumot tudhatunk magunk mögött, és kívánjuk ezt így tenni a jövőben is. Ezek megszervezésére általában évente 2-szer kerül sor, tavasszal és ősszel, legtöbb esetben a szakmai szervezetek (ÉTE, MHT, KTE) bevonásával.

A legtöbb mérnök kollegát megmozgató rendezvényünk mégis az évente február elején – ez évben már 20. alkalommal megtartott – megrendezésre kerülő Megyei Mérnökbál, amelyre továbbra is nagy szeretettel várunk minden kedves kollegát és barátaikat.

Szekszárd, 2016. július 1.

Palotásné Kővári Terézia
elnök

Kapcsolataink

mmk
mvm
tolnamegyeikormanyhivatal
tolnamegye
szekszard
kpvk
ddek
kte
hidrlogo
aliscabau
hvmkamara
nvmmk