Immár 24. alkalommal tartotta meg a Tolna Megyei Mérnökbált a kamara megyei szervezete szombaton a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. A rendezvényen, melyen Süli János tárca nélküli miniszer a Paks II. beruházás előrehaladásával kapcsolatosan tájékoztatást adott, Palotásné Kővári Terézia, a kamara elnöke elmondta, a szakmai szervezet taglétszáma – részben éppen a paksi beruházásnak hála – szépen gyarapodott az elmúlt években. 

Minden korábbinál többen vettek részt a szombaton a Babits Mihály Kulturális Központ Rendezvénytermében megtartott 24. Tolna Megyei Mérnökbálon. Mint az Palotásné Kővári Terézia, a Tolna Megyei Mérnök Kamara elnöke megnyitó beszédében elhangzott, a kamara 2019-ben is mozgalmas évet zárt, a szakmai programok pedig szép számú résztvevőt vonzottak.

Palotásné Kővári Terézia TMMK elnök. Fotó: Kiss Albert.

Felidézte, a kamara szervezésében tavasszal szakmai előadással egybekötött kihelyezett kibővített elnökségi ülést tartottak Bonyhádon, ahol a város fejlesztési terveiről hallhattak Filóné Ferencz Ibolya polgármestertől, majd megtekintették a készülő városi szennyvíztelep építési munkáit. Emellett szakmai kirándulást szerveztek az épülő komáromi Duna-híd megtekintésére, a kamara azóta elhunyt korábbi tagja, a néhai Szabó György vezetésével.

A májusban megrendezett taggyűlés keretében megtartott szakmai fórum alkalmával előző évi díjazottjaik – Péri Gábor okleveles építőmérnök, Béndek Ferenc okleveles gépészmérnök és Manga László okleveles környezetmérnök – tartottak szakmai előadást. A szakmai díjakkal kitüntetettek  köréből megemlítette még  szakmai munkásságuk elismeréseként Signum aquae díjjal kitüntetett Korcsmár Istvánt, és a Környezet védelméért díjjal kitüntetett Tóth Vilmost.

Süli János tárca nélküli miniszter (b) és Ács Rezső (k) is köszöntötte a bál vendégeit. Fotó: Kiss Albert.

A kamara az egyik aktuális elnökségi ülésén Pekárik Géza, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója részvételével a Pakson dolgozó mérnök kollégák részére a kamara által kínált szakmai lehetőségekről és egy megalakítandó energetikai szakcsoport elképzeléseiről beszélgettek.

A Szekszárdon ősszel megtartott második mérnöknap alkalmával az e mobilitás témakörét járták körül Süli János részvételével. A Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a szakmai fórumon keretében a bővítéssel kapcsolatos építési munkák előrehaladásáról adott tájékoztatást.

Palotásné Kővári Terézia felidézte, ősszel megalakult a megyei kamara hatodik szakcsoportja, az energetikai szakcsoport, melynek alakuló ülésén szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők. Hozzáfűzte, a kamara szervezésében az idén is tartanak majd szakmai napot és szakmai kirándulást.

Az elnök örömmel osztotta meg, hogy az elmúlt három évben mintegy 7 százalékkal gyarapodott a kamara taglétszáma, részben a Paks II beruházásnak köszönhetően.

A Bartina Néptánc Egyesület táncosainak fellépése. Fotó: Kiss Albert

Süli János, Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a beruházással kapcsolatos fejleményekről megosztotta, június végén tervezik beadni a létesítési engedélykérelmet a főépületre vonatkozóan. Hozzátette, ennek elbírálási ideje legfeljebb 15 hónap, tehát az engedély kiadása 2021 szeptember végére történhet meg.

A miniszter megosztotta, jelenleg is zajlik három épület építése és hamarosan felgyorsulhat azoknak az engedélyeknek  a kiadása, melyek 119 műtárgy, közte 80 épület megépítéséhez szükségesek. A miniszter kiemelte, ezeket magyar vállalkozók, vállalkozások részvételével akarják megépíteni. Hozzáfűzte, mindehhez a mérnökök munkájára is nagy szükség van. Ugyancsak elmondta, a földkitermelési, talajmegmunkálási munkákat a tervezettnél előbb szeretnék elindítani, a vállalkozók versenyeztetése már zajlik, hamarosan pedig eredmény is várható. Hozzáfűzte ezeknél a munkánál is számítanak a magyar cégek részvételére.

Süli János arra is kitért, hogy az új atomerőművi blokkok révén a világpiaci árhoz mérten olcsón megtermelhető és ezáltal  kedvező áron értékesíthető villamosenergiának hála újabb nemzetközi vállalatok érkezhetnek – reményei szerint – akár a leszakadóban lévő Dél-Dunántúl régióba is.

Fotó: Kiss Albert

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere kiemelte, a mérnöktársadalom segítőkészségről tett tanúbizonyságot, amikor októberben gázrobbanás okozott komoly károkat, több társasházat is érintve. Mint mondta, a mérnökök az első szóra segítettek, a problémára pedig kreatív megoldást találtak.

A város első embere arra is felhívta a bálon résztvevő mérnökök figyelmét,  hogy hosszú előkészítő munka árán hamarosan több városi projekt, fejlesztés megy át a megvalósulás szakaszába. Hangsúlyozta, ezen projektek folyamán kiemelten számítanak a helybeli szakemberek munkájára.

A Tolna Megyei Mérnökbálon részt vett dr. Hajtó Ödön, a Magyar Mérnök Kamara alapító elnöke is, aki a jövőre tekintve a fenntarthatóságot jelölte meg jelszóként  a mérnöktársadalom számára. Emellett a mérnök kamara Heves-, Nógrád- és Somogy megyei testvérszervezetének elnöke is jelen volt. Továbbá több, az új blokkok létesítése kapcsán már Pakson dolgozó magas beosztású orosz szakember, tisztségviselő, többek között, Valerij Zorja, a Paks II. atomerőmű létesítéséért felelős projekt igazgató vállalati ügyekért felelős helyettese  is a bál vendége volt.

A  hajnalba nyúló mérnökbálon, melyen a Bartina Néptánc Egyesület táncosai is felléptek, a Joy Party Zenekar gondoskodott a kellemes hangulatról.

Fotó: Kiss Albert

Forrás: http://kadarka.net/cikkek-kat/minden-korabbinal-tobb-vendeg-a-24-tolna-megyei-mernokbalon

További cikk a bálról: https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/neptanc-es-humor-emelte-a-jo-hangulatot-2177091/

 

A bálról készült további képek megtekinthetők: 

https://drive.google.com/drive/folders/1Y_3NAr8pgYWFxBWEwm8KSHG2D56fRf60