A Tolna Megyei Mérnöki Kamara péntek délután, a Mészáros Borházban tartotta meg idei taggyűlését, melyen többek között részt vett dr. Virág Rudolf, a Magyar Mérnöki Kamara főtitkára, illetve dr. Hajtó Ödön annak alapítója, korábbi elnöke. A rendezvényen Palotásné Kővári Terézia elnök asszony három szekszárdi mérnök részére nyújtott át elismerést.

A Tolna Megyei Megyei Mérnöki Kamara taggyűlésén dr. Virág Rudolf, a Magyar Mérnöki Kamara főtitkára a mérnöktársadalmat érintő tavalyi fontosabb történésekről adott tájékoztatást a jelenlévőknek.

Mint elmondta, a kamara tagságának régi kívánsága a szabványokhoz való méltányosabb hozzájutás. Kiemelte, sikerült olyan törvényi szabályozást elérni, amelynek köszönhetően lehetővé vált a szabványszerzés támogatása. Hozzátette, a Magyar Szabványügyi Testület mellett most van szerveződőben egy olyan bizottság, mely azokat a szabványokat igyekszik majd összegyűjteni, melyek a kedvezményezetti körbe tartoznak. Megjegyezte, szeretnék, ha a mérnöki tervezés szakértői feladatokat érintő szabványok nagy része bekerülne ebbe a körbe.

Hangsúlyozta, nagyot sikerült előrelépni a tanúsítások terén is. Mint azt részletezte, a kamara kidolgozta ennek rendszerét, mely a tapasztalat alapján bevált. Hozzáfűzte, a kamara által kiadott tanúsítás bizonyítja, hogy annak birtokosa ért az adott tervezési feladathoz. A főtitkár szavai szerint komoly keletje van a tanúsításoknak és azt a piac elfogadja.

Dr. Virág Rudolf (j), dr. Hajtó Ödön, Palotásné Kővári Terézia és Fenyvesi Csaba. Fotó: kadarka.net

Dr. Virág Rudolf arról is szólt, hogy igyekeznek a mérnökigazolványhoz kapcsolódó kedvezmények körét bővíteni. A kedvezményi kör többek között szakmai felelősségbiztosítással és a hozzá kapcsolódó utas-, valamint egészségbiztosítással gyarapodott. Azt is megemlítette, hogy módosult a továbbképzési szabályzat, melyet igyekeztek rugalmasabbá tenni. A változásnak hála a kötelező továbbképzések közé egyre több olyan szakmai konferencia kerül be, melyeken a szakmai piacról érkezők tudnak olyan előadásokat tartani, amik valódi tudást kínálnak.

Tavalyi rendezvényeik közül kiemelte az Építőmérnök 200 konferenciát és plakátkiállítást, melyet a tavaly 200 éve megkezdett mérnökképzés kapcsán nagy sikerrel tartottak meg szeptemberben Budapesten. A rendezvény célja az volt, hogy rátereljék a figyelmet az építőmérnöki szakterületre – tette hozzá.

A Magyar  Mérnöki Kamara főtitkára zárásként elmondta, szeretnék a továbbképzések rendszerét javítani és a sikeresen működő mesteriskola-rendszert folytatni.

A taggyűlésen dr. Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke az első országos szervezet működéséről, illetőleg a jelenlegi országos szervezet megalapításához vezető folyamatokról, lépésekről, a szervezet megalakításának történetéről, valamint az 1996-ban elfogadott mérnöki kamarai törvénnyel kapcsolatban szólt előadásában.

Palotásné Kővári Terézia, a Tolna Megyei Mérnöki Kamara elnöke beszámolójában elhangzott, a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítési munkálatainak megkezdése óta jócskán, mintegy 10 százalékkal gyarapodott a megyei szervezet tagsága, mely tavaly 450 főt számlált. A szakmai munkával összefüggésben többek között megemlítette, a megyei kamara 2018-ban tíz elnökségi ülést és egy taggyűlést tartott. Arról is szólt, hogy a szervezet hat szakcsoportja működött tavaly, ebből négy saját, önálló szakmai fórumot is rendezett.

Fotó: kadarka.net

Az elnök az előző év legfontosabb eseményei között említette meg a Szekszárdon megtartott regionális találkozót. Felidézte, a TMMK tavaly májusban fogadta a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara küldöttségét. Hozzátette, a szakmai nappal, -kirándulással egybekötött találkozó alkalmával írták alá a K3 elnevezésű – mely a három kis megyére, Hevesre, Nógrádra és Tolnára utal – együttműködési megállapodást.

Palotásné Kővári Terézia  ugyancsak kiemelte, tavaly novemberben a megyei szervezet is megrendezte a dr. Virág Rudolf által is említett Építőmérnök 200 című plakátkiállítás Tolna megyei változatát a szekszárdi Garay János Gimnázium udvarán. A közel negyven plakátból álló kiállítással és a hozzá kapcsolódó előadássorozattal a pályaválasztás előtt álló diákok építőmérnöki munka iránti figyelmét szerették volna felkelteni.

A Tolna Megyei Mérnöki Kamara taggyűlésén elismeréseket is átadott Palotásné Kővári Terézia elnök asszony.

A kamaráért végzett tevékenység elismerésére alapított Kőrösi Miklós Díjat az idén a szekszárdi Péri Gábor okleveles építőmérnök, a TMMK alapító tagja, a szervezet elnökségi tagja vehette át a TMMK Tartószerkezeti Szakcsoportjának elnökeként és és a TMMK elnökségi tagjaként végzett munkájáért.

A Tolna Megyei Mérnöki Kamara Alkotói Díjat az ugyancsak szekszárdi Bérek Ferenc okleveles gépészmérnök, a TMMK alapító tagja kapta a szakterületén végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Palotásné Kővári Terézia emellett Bohli Antal Ifjúsági Díjat adott át a Szekszárdon élő, de Pakson dolgozó Manga László okleveles környezetmérnöknek, a TMMK Környezetvédelmi Szakcsoportja elnökségi tagjának, kiemelkedő mérnöki munkája és számtalan hazai és külföldi szakmai publikációja elismeréséül.

A taggyűlésen a résztvevők elfogadták az elnökség tavalyi évre vonatkozó beszámolóját és pénzügyi teljesítését, valamint az idei évi pénzügyi tervet és az alapszabály módosítását.

Forrás: Kadarka.net

Eredeti cikk: http://kadarka.net/cikkek-kat/harom-szekszardi-mernok-vehetett-at-dijat-a-kamaratol