Mérnökök a 2018. évi Gábor Dénes-díjasok között

A kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek erkölcsi megbecsülése érdekében alapított NOVOFER Alapítvány által létesített idei Gábor Dénes-díjakat december 13.-án Budapesten, az Országház épületének Felsőházi termében adták át.

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. Ezt célozzák a különböző szakmai elismerések, amelyek sorában fontosak a civil kezdeményezéssel létrejött díjak. Ez évben immár 30. alkalommal kerül átadásra a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon, és napjainkig 229-en részesültek ezen elismerésben.

A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén (fenntartható fejlődés, nyersanyag-, energia- és hulladékgazdálkodás, foglalkoztatottság, gazdaság, stb.), azaz csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

A NOVOFER Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítóinak szándéka egyben a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és létrehozott anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt. A tudományos és szellemi teljesítményekre épülő világunkban vissza kell állítani, meg kell erősíteni az anyaggal történő bánás, a technológiai képességek, a műszaki alkotások és alkotók iránti méltó társadalmi elismerést is. A Gábor Dénes-díj és annak 30 éves története alapvetően erről szól. Az évente kiosztott díjak jól lefedik az egyes ipari ágazatokat: IT-távközlés; gépipar; energetika; vegyészet-gyógyszeripar; orvosi technológia/műszergyártás; mezőgazdaság-biotechnológia; „egyéb” (menedzsment, oktatás).

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes-díjban részesült két határon túli alkotó:

dr. Magyari-Köpe Blanka mérnök-fizikus, a Stanford Egyetemi kutató csoport vezetője, a mesterséges intelligencia területének fejlődésében központi szerepet betöltő neurális hálózati rendszerek hatékony működéséhez szükséges – nanoméretű rezisztív memória (Resistive Random Access Memory – R. R. A. M.) készülékek fejlesztésben végzett munkájáért, különösen az atomisztikus hatások vizsgálatát lehetővé tevő, a sűrűségfunkcionált elmélet alkalmazásával kidolgozott kvantummechanikai számításaiért. Ez jelentős áttörést eredményezett a napjainkban piacra kerülő drónokban, robotikában, okos-kamerákban és a virtuális valóság termékekben, valamint az önállóan közlekedő autókban és repülőgépekben is alkalmazott memrisztorok gyártása során azok mérete, sebessége, és áramfelvétele optimalizálása terén.

dr. Kolozsváry Zoltán gépészmérnök, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem címzetes tanára, a Plasmaterm cég vezetője az anyagtudomány – különösen a gáznitridálással végzett hőkezelés gyakorlatba történő alkalmazása – terén elért eredményeiért, amelyet tizenöt, Magyarországon, Romániában, Németországban és az USA-ban bejegyzett szabadalom véd. Továbbá a hazai és a külhoni felsőoktatásban betöltött kiemelkedő oktatásszervezői és oktatói tevékenységéért, a tudományos ismeretek társadalmasításában végzett munkájáért.

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes Életmű Díjat kapott két alkotó:

Kiss Péter Attila villamosmérnök, a Zoltek Corp. nyugalmazott alelnöke, a karbon szálaknak a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb költségen való gyárthatóságának kifejlesztéséért, a gyártáshoz szükséges gyártósori koncepció kidolgozásáért, annak hazai gép-gyártóktól történő beszállításokkal való megvalósításáért. Ennek révén az egykori nyergesújfalui Magyar Viscosa gyár területén a hazai gyártás évente 120 millió USD körüli bevétel mellett mintegy 1400 főnek ad munkát. A nagy piaci keresletre való tekintettel a texasi majd magyarországi gyártókapacitás kiépítése után Mexikóban is létrehoztak egy üzemet, szintén az ő eredeti innovációi alapján, melynek felügyeletét a beindulásig szintén ő látta el. E mexikói üzemhez mintegy negyven kamionnyi magyar gépet exportáltak a hazai beszállítók.

Gschwindt András villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, a hazai rádióamatőr mozgalom fáradhatatlan irányítója, az űrtechnológia hazai fejlesztésében betöltött több évtizedes kiemelkedő munkájáért, az Interkozmosz műholdak fedélzeti berendezéseinek eredményes fejlesztéseiért, az első hazai műhold, a MASAT-1 létrehozásában, felbocsátásában és üzemeltetésében betöltött irányító szerepéért, a felbocsátás előtt álló Szmog-1 mikroméretű műhold innovatív megoldásainak kidolgozása és integrálása terén végzett munkájáért.

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes-díjban részesült öt hazai alkotó:

Kotschy András a Servier Gyógyszerkutató intézet igazgatója és tudományos kutatócsoport vezetője, akinek szakmai irányításával elsőként fedezték fel az MCL1 fehérje szelektív gátló-szereit, mint innovatív rákterápiás hatóanyagokat. Az eredmények egy új biológiai mechanizmussal bővítik a rákterápia eszköztárát, amellyel kapcsolatban több szabadalmat is bejelentettek. A fejlesztés gazdasági értékét jelzi, hogy a vegyület fejlesztésébe az onkológiai területen világszinten is vezetőnek számító Novartis cég is bekapcsolódott.

dr. Barna László mérnök fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője, a szuper-felbontású mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő bevezetéséért, a Fénymikroszkópos Képalkotó Központ világszerte elismert kutató-fejlesztő mikroszkópos műhellyé történő alakításában betöltött szerepéért. A díjazott a szuper-felbontású fénymikroszkópia STORM (Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) típusának és a konfokális mikroszkópiának úttörő ötvözésével a világon először volt képes azonosított idegsejt nyúlványokban a célfehérjék mennyiségének és helyzetének nanométeres pontosságú meghatározására és a molekuláris változások nyomon követésére idegrendszeri beavatkozások után.

dr. Puskás László Géza biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az Avidin Kft. ügyvezető igazgatója a nemzetgazdasági és világ-egészségügyi szempontból fontos gyógyszerkémiai és klinikai fejlesztési eredményei okán, kiemelten az Alzheimer kór kezelésében a hatásmechanizmusa révén a betegség hátterében húzódó folyamatok befolyásolásával a betegek gondolkodási képességének javítását eredményező molekula kidolgozásáért. (Az Alzheimer-kórban jelenleg több mint 50 millió ember szenved, hatalmas terhet róva a gazdaságra, a társadalomra és a családokra.)

Kónya Zoltán egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektor-helyettese, a nanoszerkezetű anyagok, elsősorban nanocsövek- és nanokompozitok előállításáért és azok ipari alkalmazása területén elért nemzetközileg elismert munkásságáért, továbbá a noneszerkezetű anyagok biokompatibilitása és toxicitása terén végzett, széles körben elismert kutatói tevékenységéért. Eredményeit a gyakorlat számos területén alkalmazták, amelyekről 13 szabadalma tanúskodik.

dr. Varga Péter Pál ortopéd sebész, az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgató-főorvosa, a kiemelkedő kreatív, innovatív műszaki-szellemi tevékenységéért, többek között az új fejlesztésű implantátumok gerincsebészeti beavatkozási, műtéti eljárásainak fejlesztésében és alkalmazásában betöltött úttörő szerepéért, az anyagtechnológiai és gyártási mérnöki eredményeknek a gerinc-gyógyászati eljárásokba történő eredményes integrálásáért, a négy évtizedes, iskolateremtő gerincsebészeti orvosi tevékenységéért.

A Kuratórium döntése alapján In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült:

Árokszállási Laura tanárnő, Gábor Dénes szellemi örökségének ápolásában betöltött szerepéért, kiemelten a középiskolás korosztály természettudomány iránti orientálása területén végzett kiemelkedő munkájáért, az Alapítványnak a középiskolások körében meghirdetett pályázati rendszerének népszerűsítéséért, a pályamunkák értékelésében és elbírálásában, a Zentai Gimnázium diákjainak sikeres pályázati felkészítéséért, a határon túli fiataloknak Gábor Dénes szellemiségének és munkásságának megismertetésben végzett több éves kiemelkedő tevékenységéért.

Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban részesült Török Tímea Nóra egyetemi hallgató, az „Atomi skálájú kapcsolás Nb nanovezetékekben és Nb2O5 memrisztorokban” tárgyú dolgozatáért. Konzulense: Prof. Halbritter András, BME Természettudományi Kar, Fizika Tanszék.

Gratulálunk valamennyi kitüntetett kollégának, és a leendő kollégának!

Sipos László