Építőmérnök 200 címmel plakátkiállítást szervezett a Tolna Megyei Mérnöki Kamara a Garay János Gimnázium udvarán.
A látványos kiállítás célja az építőmérnöki tevékenység megismertetése, szakmai és társadalmi megbecsülésének növelése, illetve a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmének felhívása.

A Magyar Mérnöki Kamara szeptember közepén szervezte meg a – kiállítás címével megegyező – nagy sikerű Építőmérnök 200 elnevezésű rendezvényt Budapesten. A kétnapos konferencia részeként nagyszabású, 135 plakátból álló kiállítást tartottak. A rendezvény időzítése nem véletlen, hiszen az Építőmérnökök Európai Tanácsa (ECCE) a 2018-as évet az építőmérnökök évének nyilvánította abból az alkalomból, hogy 200 évvel ezelőtt alakult meg az angol ICE (Institution of Civil Engineers), amely jubileumhoz a Magyar Mérnöki Kamara is csatlakozott a rendezvénysorozatával.

Palotásné Kővári Terézia, a Tolna Megyei Mérnöki Kamara elnöke a megnyitón elmondta, a Garay gimnázium udvarán berendezett kiállításon a budapesti tárlaton bemutatott plakátok közül harminchat látható. Mint fogalmazott, a szekszárdi kiállításra a legjelesebb hazai építőmérnöki, és Tolna megyéhez kötődő alkotásokat bemutató plakátokat választottak ki.

Palotásné Kővári Terézia nyitotta meg a kiállítást. Fotó: Kadarka.net

Az elnök – aki maga is a gimnázium tanulója volt – tudatta, a kiállítás kettős célt szolgál. Egyrészt szeretnék alkotásain keresztül bemutatni a mérnököt, akinek a neve legtöbbször ismeretlen marad azok előtt, akik például végigsétálnak valamely Duna-hídon, autójukkal átrobognak egy autópályán, esetleg csak töltenek egy pohár vizet a csapból. Hozzátette, a kiállítás remélhetőleg jól szemlélteti a mérnöki tudást és innovációt, amely formálja, alakítja környezetünket. Emellett a mérnökök a gazdaság növekedésének is meghatározó szereplői, ezért is lényeges, hogy a társadalom megismerje tevékenységüket.

A szekszárdi tárlat másik célja, hogy bemutassa a pályaválasztás előtt álló fiataloknak a mérnöki alkotásokat. Mindezt abban a reményben, hogy felébreszti érdeklődésüket ez iránt a nagyszerű szakma iránt. Hozzáfűzte, azok a diákok, akik a mérnöki hivatást választják, nem kis kihívás elé néznek. Hiszen diplomájuk megszerzése után az építőmérnökök nem csak a tervezésben, de a kivitelezésben, üzemeltetésben, a technológiák fejlesztésében, az alapanyag kutatásban, minőségbiztosításban egyaránt részt vesznek. Ezen túlmenően tudásukat is napra készen kell tartaniuk önképzéssel és szakmai továbbképzéssel, hogy megfeleljenek a változó kihívásoknak.

Palotásné Kővári Terézia azt kívánta a jelenlévő, továbbtanulás előtt álló diákoknak, hogy ismerjék meg a plakátok sorával bemutatott mérnöki alkotásokat remélve, hogy kedvet kapnak a csodálatos, számtalan szakterületet magában foglaló mérnöki pályához.

Dr. Almási József. Fotó: Kadarka.net

Dr. Almási József, a Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozata képviseletében arról szólt, hogy Magyarországon 300 éves az építőmérnöki tevékenység, mely a nagy vízrendezéssel kezdődött, majd a vasútépítéssel folytatódott. Hozzátette, hazánkban rengeteg építőmérnöki tevékenységre volt szükség ahhoz, hogy élhetővé váljon a környezet. Mint mondta, a mérnökök olyan fontos létesítményeket hoztak létre, mint például a paksi atomerőmű, vagy a Szent László híd, vagy az autópálya, melynek köszönhetően 1,5 óra alatt lehet megtenni a Szekszárd és Budapest közötti távolságot.

Mint dr. Almási József fogalmazott, a mérnöki munkának köszönhetően valósul meg a társadalmi jólét, ők biztosítják, hogy a csapból jöjjön a víz, hogy az el is folyjon a lefolyón át és tiszta is maradjon. A plakátkiállítás egy részét adja vissza annak, mit Magyarországon az építőmérnökök alkottak és fontos, hogy ezeket az alkotásokat szélesebb körben is megismerjék az emberek, a pályaválasztás előtt állók – mondta zárásként.

Fotó: Kadarka.net

Heilmann Józsefné, a Garay János Gimnázium igazgatója tudatta, a mérnöki kamara jó időpontot választott a plakátkiállításra, ugyanis az intézményben pályaválasztási időszakot élnek át. Egyrészt azért, mert az iskola végzős tanulói is keresik még a továbbtanulási lehetőséget, másrészt, mert a 8. osztályosok – akik részére hétfőn és kedden nyílt napot tartanak, szintén továbbtanulás előtt állnak. Ők esetleg már azzal a kitűzött céllal is érkezhetnek a gimnáziumba, hogy építőmérnökök lesznek.

Az igazgató végezetül kifejezte reményét, bízik benne, hogy sokan választják maguknak a mérnöki hivatást, és munkájuk által Tolna megye is gyarapszik majd.

A tárlat megtekinthető december 12-ig minden hétköznap reggel fél 8 és délután 5 óra között a Garay János Gimnázium udvarán.

Forrás: kadarka.net

További képek: http://kadarka.net/cikkek-kat/tarlat-mutatja-be-a-csodalatos-epitomernoki-munkat-szekszardon

Tolnatáj Televízióban megjelent interjú: