Forrás: https://mmk.hu/tudastar/hirek/e-kozmu-konzultacio#

Július 1-től indul az e-közmű felület, ahol a kérelmezők online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot. Az új rendszer bevezetése miatt a Magyar Mérnöki Kamara a Miniszterelnökséggel és a rendszert bevezető Lechner Tudásközponttal közösen szervezett tájékoztató WORKSHOP-ot, amelyen több száz szakági tervező vett részt.

TOVÁBB >>>

UPDATE: Július 18-án felkerült a Lechner Tudásközpont oldalára egy újabb rövid tájékoztató – KÉRDEZZ-FELELEK, amely többek között a Kamara által létrehozott konzultációs felületen érkezett kérdésekre ad választ a kollégák számára.

UPDATE: Június 30-án felkerült az ÁSZF a Lechner Tudásközpont oldalára.

UPDATE: Június 28-án felkerült a Lechner Tudásközpont oldalára egy rövid tájékoztató több olyan gyakorlati kérdéssel kapcsolatban, amelyeket a közösen tartott szakmai fórumon és a Kamara által létrehozott konzultációs felületen vetettek fel a kollégák.

UPDATE: A Mérnöki Kamara tagjai számára – a Lechner Tudásközponttal együtműködve – olyan webes felületet alakított ki, ahol a kérdéseiket észrevételeket, javaslataikat a kollégák megfogalmazhatják és eljuttathatják az érintettekhez. A portál elérhetősége az észrevételek megtételéhez:  e-közmű konzultáció

 

 

workshop-0622-1

 

workshop-0620-2

 

A szimpóziumok a rendszer bevezetésével kapcsolatos jogszabályi háttér ismertetésével kezdődtek. A nyitóelőadásokban Dauner Márton, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építésjogi és Hatósági Főosztályának vezetője mutatta be a jogszabályi környezetet, illetve az azt megalapozó, mögöttes jogalkotói szándékot. Kiemelte többek között, hogy az akár 6-12 hónapig is tartó közműegyeztetés nem felel meg sem a beruházók, sem a modern közigazgatás igényeinek, a közművek adatainak digitális elérhetőségével viszont nem csupán egyszerűbbé, de gyorsabbá is válik az ügyintézés folyamata.

workshop-0620-7

 

workshop-0622-3

 

A fejlesztést Gyertyánági András projektvezető, az e-közmű rendszert kialakító és üzemeltető Lechner Tudásközpont munkatársa mutatta be. Előadásában részletesen kitért a – küllemét tekintve is megújult, letisztult grafikai megjelenéssel jelentkező – tájékoztató rendszerre, a közműegyeztető rendszeren belül található tervezéstámogatás modul eszközeire és megoldásaira, továbbá a közműnyilatkozatok generálásának folyamatára.

workshop-0622-2

 

A rendszer elvi és gyakorlati felépítését bemutató prezentáció után a résztvevők kerekasztal beszélgetés során tehették fel kérdéseiket Gyertyánági András e-közmű projektvezetőnek és Szekeres Orsolya térinformatikai szakértőnek. A tervezők leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy milyen módon van lehetőség a közműegyeztetések kezdeményezésére, milyen feltételeknek kell megfelelni a rendszer teljes körű használatához, valamint, hogy a szaktervező milyen adatokat tud a rendszer online felületén keresztül egyeztetni a közműszolgáltatókkal. Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy a különböző adatok miként érhetők el és milyen formában fognak rendelkezésre állni a tervezés során.

workshop-0620-1

 

Az adatok elektronizációjának célja, hogy az adott építmény létesítéséhez, átalakításához, felújításához és karbantartásához szükséges közműegyezetés teljes körűen, áttekinthető módon, gyorsan, hatékonyan és alacsony ráfordítással legyen megoldható úgy, hogy a tervezett kivitelezés később még véletlenül se okozzon elkerülhető károkat a már meglévő közműhálózatban.

A 2017. július 1-jétől éles e-közmű felületről további információ az e-epites.hu oldalon érhető el.

konzultacio

 

A Mérnöki Kamara tagjai számára – a Lechner Tudásközponttal együtműködve – olyan webes felületet alakított ki, ahol a kérdéseiket észrevételeket, javaslataikat a kollégák megfogalmazhatják és eljuttathatják az érintettekhez. A portál elérhetősége az észrevételek megtételéhez:  e-közmű konzultáció

Köszönettel várjuk mindazon kérdéseket és észrevételeket, amelyek továbbításával az e-közmű rendszerének bevezetését tudja a Magyar Mérnöki Kamara segíteni.