Az országban elsőként Tolnában alakult meg
2016-11-07

img_9788

 img_9780

 TMMK Ünnepi kiadvány –  

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/az-orszagban-elsokent-tolnaban-alakult-meg-692494

Jubilál a Tolna Megyei Mérnöki Kamara. A megalakulásra ugyanazon a napon és ugyanazon a helyszínen emlékeztek meg ünnepélyes keretek között tegnap.

kitüntetésKaiser József elnökségi tag átveszi a jubileumi kitüntetést Palotásné Kővári Terézia megyei elnöktől                (Fotó: Makovics Kornél)

 

 

 

A Vármegyeháza dísztermében tartott ünnepségen emlékeztek meg a Tolna Megyei Mérnöki Kamara (TMMK) húsz évvel ezelőtti megalakulásáról tegnap délelőtt. A megjelenteket – kamarai tisztségviselőket, tagokat, az országos kamara, a szomszéd megyék kamarái, a testvérkamarák valamint az együttműködő szakmai szervezetek képviselőit – Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Mint elhangzott, a mérnöki kamaráknak a jelen kihívásaira kell megtalálniuk a megfelelő választ, annál is inkább, mert a mérnöki munkára a jelenben is nagy szükség van, és a jövőben még nagyobb szükség lesz. A köszöntőt követően Palotásné Kővári Terézia, a TMMK elnöke tartott előadást a két évtized alatt végzett munkáról. Mint elhangzott, a tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény hatálybalépését követően országosan elsőként alakult meg a megyei mérnöki kamara Szekszárdon, a régi Vármegyeházán pontosan húsz éve, 1996. november 7-én 169 regisztrált taggal. A köztestület alapító elnöke Bohli Antal okleveles építészmérnök volt, aki tavaly szeptemberben bekövetkezett haláláig látta el ezt a tisztséget.  A kamarai tagság minden olyan mérnöki tevékenységet végző számára kötelező, amely jogosultsághoz kötött, és ezáltal névjegyzékbe vételi kötelezettséggel jár. A tagfelvételen, jogosultsági engedélyek kiadásán, az állandó tagok névjegyzékben tartásán túl a kamara vezeti a felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök nyilvántartását is, valamint gondoskodik tagjai és nyilvántartottai számára a szakmai továbbképzései biztosításáról, szakmai tájékoztatások és fórumok megszervezéséről. A taglétszám folyamatosan növekszik, jelenleg több mint 400 tagja, valamint közel 300 nyilvántartott tagja van a testületnek. A TMMK életében meghatározó jelentőségű a szakcsoportok létrejötte és működése, mert aktív munkájukon keresztül valósítja meg a kamara szakmai érdekvédelmi funkcióját, így hatásuk jelentős mind a jogosultságok elbírálása, mind pedig a szakmai képzések és továbbképzések terén. A szakcsoportok munkájának segítésére, minél több fiatal bevonására folyamatosan törekszünk. A Magyar Mérnöki Kamara tagozati keretein belül Tolna megyében 6 szakcsoport működik: Vízgazdálkodási és Vízépítési-, Geodéziai és Geo-informatikai-, Tartószerkezeti-, Épületgépészeti-, Hírközlési és Informatikai-, valamint Környezetvédelmi Szakcsoport. A Szakcsoportok munkájával közösen több sikeres szakmai rendezvényt, szakmai fórumot tudhatnak maguk mögött.

Minőségi munkavégzés a cél

Az ünnepségen részt vett dr. Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) alapító elnöke, aki elmondta, a rendszerváltást követően felvetődött a kérdés, hogyan tudna a demokrácia megteremtésében közreműködni a mérnök-társadalom. Azért hozták létre a testületet, hogy a mindenkori kormány tudjon támaszkodni szaktudásukra. Kiemelte, hogy a mérnöki kamara igazi demokratikus intézmény, amely alulról fölfelé építkezik. Barsiné Pataky Etelka az MMK elnöke arról beszélt, hogy az országos kamara feladata együttműködni a kormányzati szervekkel tagjai érdekében. A mérnökök feladata a minőségi munkavégzés, ehhez pedig jó alapozás és folyamatos továbbképzés szükségeltetik, hogy meg tudjanak felelni a rohamtempóban zajló fejlődésnek.

Jubileumi kitüntetés és emléktábla

A huszadik évforduló alkalmából jubileumi kitüntetéseket adtak át az ünnepségen azoknak, akik az alapítás óta fáradhatatlanul munkálkodnak a szervezetben. A jubileumi kitüntetést Palotásné Kővári Terézia megyei elnök, Balaskó Jenőné irodavezető, Sipos László József megyei alelnök, országos elnökségi tag és Kaiser József megyei elnökségi tag vehette át. Az elismerések átadása mellett még egy ünnepélyes mozzanata volt a tegnapi rendezvénynek. Az országban elsőként megalakult mérnöki kamarának mostantól tábla állít emléket a Vármegyeháza kapujánál. A táblát dr. Hajtó Ödön – aki két évtizeddel ezelőtti megalakuláskor kérte azt, hogy tábla őrizze majdan ezt a különleges pillanatot – leplezte le.

 Tudósított: Venter Marianna (marianna.venter@mediaworks.hu)

Meghívó a TMMK jubileumi emlékülésére –