Évtizedes munkáját ismerték el
május 30. 18:34 Vida Tünde (vtunde67@gmail.com) TEOL.hu

PAKS Család, derű és egészség – ezek a kulcsfontosságú tényezők dr. Germán Endre életében. A Paksi Atomerőmű ma már nyugdíjas munkatársa minap vette át a Magyar Mérnök Kamara, majd a Tolna Megyei Mérnök Kamara elismerését több évtizedes munkájáért.

képÖrömmel mondott igent pályája elején a felkérésre, hogy vezesse a Paksi Atomerőmű környezetellenőrző laboratóriumát dr. Germán Endre. Békésből került Tolnába, Szekszárdon kapott lakást. A városhoz, akárcsak az atomerőműhöz, hű maradt. Szekszárdra 1978-ban került, feleségét Szellák Mariannát, itt ismerte meg. Két fiúk a Garay Gimnázium után műegyetemet végzett, egyikük építész, másikuk villamosmérnökként dolgozik Budapesten. A Germán házaspár napjait ma már két kislány unoka teszi szebbé. Habár nyugdíjasok, mindketten aktívak. Részben otthon, amit az a négyszáz üvegnyi befőtt, lekvár, lecsó is bizonyít, amit évente közösen főznek be, részben pedig egykori munkahelyükön.

Mint dr. Germán Endre eperlekvár befőzés közben tegnap délután lapunknak elárulta, nagyon megszerette Szekszárdot. – Nagyon szép kisváros, Buda piciben. Egészséges, csöndes, dombok ölelésében van – mondta. Hozzáfűzte, számára a család kohéziója, a derűs és lehetőleg egészséges életmód a legfontosabb.

Munkájáról is szívesen, szeretettel mesél. Nagyon tetszett neki a környezetellenőrzéssel kapcsolatos feladat, harminc éven át vezette az atomerőmű környezetellenőrző laboratóriumát.  – Nagyon szerettem ezt a munkát, jó csapattal, kiváló szakmai háttérrel dolgoztunk, jó kapcsolatunk volt a háttérintézményekkel, de az, hogy a paksi lakótelepen működött a labor, önállóságot biztosított – fogalmazott munkájáról. Ha Pakson jár, a laborba is benéz néha, de az Atomenergetikai Múzeummal még szorosabb a kapcsolata, részt vesz a múzeum gyűjteményének gyarapításában, a dokumentációk szakmai elkészítésében. Szakmai pályafutása legnagyobb kihívása, mint elárulta, a csernobili erőműbalesethez fűződik. A történtek a korábbiaktól merőben eltérő tempójú és tartalmú munkát követeltek tőlük. Személyesen járt Csernobilban, a sérült blokk közvetlen közelében végeztek mérést mozgó laboratóriummal.

A sugárzás számára nem misztikum.  – Nem kell félni, ahol most állunk ott is van természetes eredetű sugárzás, ami a talajból, a világűrből származik. Ebben élünk, ehhez képest az a csekély többlet, ami az atomerőművek normál üzeméből adódik, elhanyagolható – foglalta össze.

Névjegy

Orosházán érettségizett, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett fizikus oklevelet 1970-ben. Hat évig az MTA Izotóp Intézetében dolgozott a személyi sugárvédelem területén. Ekkor írta meg a doktori disszertációját az urán maghasadás tömegeloszlásának témaköréből, melyet 1974-ben védett meg, 1976 és 2007 között a Paksi Atomerőmű Környezetellenőrző Laboratóriumának vezetője volt. 2007-től nyugdíjas. A környezet sugárvédelmi ellenőrzésében végzett műszaki alkotói tevékenységét több szakmai kitüntetéssel ismerték el korábban, Emberi Környezetért emlékérmet, Sugárvédelmi emlékérmet kapott, átvehette az MVM Zeusz-díját, a paksi atomerőmű céggyűrűjét. 2016 januárjában a Magyar Mérnök Kamara Környezetvédelmi Tagozata által 2003-ban alapított „A környezet védelméért” díjjal ismerték el eredményes munkáját. A napokban pedig átvehette a Tolna Megyei Mérnök Kamara elnökségének Kőrösi Miklós díját. Dr. Germán Endre alapító tagja a Tolna Megyei Mérnöki Kamarának, két ciklusban dolgozott az elnökségben, alapítója tagja a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának is, amelynek egy ciklusban szintén elnökségi tagja volt.

Több mint száz publikáció

Dr. Germán Endre szakmai előadásainak és publikációinak száma meghaladja a százat. Az általa harminc éven át irányított PAE Környezetellenőrző Laboratórium a hazai és a nemzetközi sugárvédelmi szakmában is elismert ellenőrző tevékenységet végzett az atomerőmű 30 km-es körzetében. 1986-ban jelentősen hozzájárult a csernobili atomerőmű balesete következtében kialakult szennyezettség és sugárzási szint feltérképezéséhez, valamint a PAE 2. blokkján 2003-ban bekövetkezett üzemzavar környezeti hatásának felméréséhez is. A laboratórium 1999-ben megkapta az akkreditált vizsgálólaboratórium címet, amelyet a későbbiekben rendre „megvédett”.