K-3 Társkamaráink honlapjai : Nógrád MegyeHeves Megye

Korábbi híreink

Koronavírus: rendkívüli intézkedések

Tisztelt Tagtársunk!

A Kormány 2020.03.11-én 15 órakor hatályba lépett 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója alapján a veszélyhelyzeti intézkedések keretében a Kormány a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltja.

A rendelkezésnek megfelelően a szakmai továbbképzéseket átmenetileg felfüggesztjük, melyek remélhetőleg legkésőbb szeptembertől újra indulhatnak, ezen alkalmakról a korábbi gyakorlathoz hasonlóan e-mailben fogunk tájékoztatást adni.

Az országos kamara által szervezett beszámoló vizsgákat 2020. március 16-tól kezdődően átmenetileg, a veszélyhelyzet megszüntetéséig az MMK felfüggeszti, a meghirdetett vizsgákat lemondja. A jelentkezők számára a vizsgadíjat visszatéríti vagy egy következő alkalom díjába beszámítja.

A beszámoló vizsgán kívül szervezendő egyéb vizsgák már meghirdetett alkalmairól (épületenergetikai tanúsítói jogosultsági vizsga, villámvédelmi vizsga, geodéziai minősítő vizsga) minden esetben egyedileg dönt az MMK, tekintettel arra, hogy ezek a vizsgák a szakmagyakorlás megkezdésének feltételei, így a vizsga nélkül a kérelmezők a szakmagyakorlási jogosultságot sem tudják megszerezni.

Azon szakmagyakorlók esetén, akiknek az ötéves továbbképzési időszak, vagy az egyéves beszámoló vizsga időszak a veszélyhelyzet időszaka alatt jár le, és a képzési- vagy vizsgakötelezettségüket a rendkívüli intézkedések miatt nem tudják teljesíteni, a kötelezettségük teljesítésére 2020. december 31-ig adunk lehetőséget a pótlásra, a jogszabály szerinti szankciók alkalmazása (a jogosultságok felfüggesztése) nélkül. Mindez összhangban áll a kormány azon intézkedésével is, hogy a veszélyhelyzeti időszakban a lejáró személyes okmányokat sem kell megújítani, azok érvényessége automatikusan meghosszabbodik.

 Felhívjuk T. Tagtársunk figyelmét, a telefonos vagy elektronikus ügyintézési lehetőségekről, hogy a napi ügyintézés során is a minimálisra tudjuk szorítani a személyes jelenlétet igénylő ügyeket.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén kérjük, hogy keressenek minket bizalommal!

Ügyfélfogadási tájékoztató

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy irodánk 2020. március 2-án (hétfőn) szabadság miatt ZÁRVA tart.

 

Ügyfélfogadási tájékoztató

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy irodánkban az ügyfélfogadás 2020.02.24-én  (hétfőn) 10:00 órától kezdődik.

 

Együttműködési megállapodást kötött egymással a KTE és a TMMK

A Közlekedéstudományi Egyesület Tolna Megyei Területi Szervezete 2019. december 12-én tartotta évzáró ünnepségét, melyen ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Tolna Megyei Mérnöki Kamara és a KTE Tolna Megyei Területi Szervezete, kinyilvánítva azon szándékukat, hogy – kiemelten a közlekedési szakterületen – a jövőben együtt kívánnak működni.

 

Minden korábbinál több vendég a 24. TMMK Mérnökbálon

Immár 24. alkalommal tartotta meg a Tolna Megyei Mérnökbált a kamara megyei szervezete szombaton a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. A rendezvényen, melyen Süli János tárca nélküli miniszer a Paks II. beruházás előrehaladásával kapcsolatosan tájékoztatást adott, Palotásné Kővári Terézia, a kamara elnöke elmondta, a szakmai szervezet taglétszáma – részben éppen a paksi beruházásnak hála – szépen gyarapodott az elmúlt években. 

Minden korábbinál többen vettek részt a szombaton a Babits Mihály Kulturális Központ Rendezvénytermében megtartott 24. Tolna Megyei Mérnökbálon. Mint az Palotásné Kővári Terézia, a Tolna Megyei Mérnök Kamara elnöke megnyitó beszédében elhangzott, a kamara 2019-ben is mozgalmas évet zárt, a szakmai programok pedig szép számú résztvevőt vonzottak.

Palotásné Kővári Terézia TMMK elnök. Fotó: Kiss Albert.

Felidézte, a kamara szervezésében tavasszal szakmai előadással egybekötött kihelyezett kibővített elnökségi ülést tartottak Bonyhádon, ahol a város fejlesztési terveiről hallhattak Filóné Ferencz Ibolya polgármestertől, majd megtekintették a készülő városi szennyvíztelep építési munkáit. Emellett szakmai kirándulást szerveztek az épülő komáromi Duna-híd megtekintésére, a kamara azóta elhunyt korábbi tagja, a néhai Szabó György vezetésével.

A májusban megrendezett taggyűlés keretében megtartott szakmai fórum alkalmával előző évi díjazottjaik – Péri Gábor okleveles építőmérnök, Béndek Ferenc okleveles gépészmérnök és Manga László okleveles környezetmérnök – tartottak szakmai előadást. A szakmai díjakkal kitüntetettek  köréből megemlítette még  szakmai munkásságuk elismeréseként Signum aquae díjjal kitüntetett Korcsmár Istvánt, és a Környezet védelméért díjjal kitüntetett Tóth Vilmost.

Süli János tárca nélküli miniszter (b) és Ács Rezső (k) is köszöntötte a bál vendégeit. Fotó: Kiss Albert.

A kamara az egyik aktuális elnökségi ülésén Pekárik Géza, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója részvételével a Pakson dolgozó mérnök kollégák részére a kamara által kínált szakmai lehetőségekről és egy megalakítandó energetikai szakcsoport elképzeléseiről beszélgettek.

A Szekszárdon ősszel megtartott második mérnöknap alkalmával az e mobilitás témakörét járták körül Süli János részvételével. A Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a szakmai fórumon keretében a bővítéssel kapcsolatos építési munkák előrehaladásáról adott tájékoztatást.

Palotásné Kővári Terézia felidézte, ősszel megalakult a megyei kamara hatodik szakcsoportja, az energetikai szakcsoport, melynek alakuló ülésén szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők. Hozzáfűzte, a kamara szervezésében az idén is tartanak majd szakmai napot és szakmai kirándulást.

Az elnök örömmel osztotta meg, hogy az elmúlt három évben mintegy 7 százalékkal gyarapodott a kamara taglétszáma, részben a Paks II beruházásnak köszönhetően.

A Bartina Néptánc Egyesület táncosainak fellépése. Fotó: Kiss Albert

Süli János, Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a beruházással kapcsolatos fejleményekről megosztotta, június végén tervezik beadni a létesítési engedélykérelmet a főépületre vonatkozóan. Hozzátette, ennek elbírálási ideje legfeljebb 15 hónap, tehát az engedély kiadása 2021 szeptember végére történhet meg.

A miniszter megosztotta, jelenleg is zajlik három épület építése és hamarosan felgyorsulhat azoknak az engedélyeknek  a kiadása, melyek 119 műtárgy, közte 80 épület megépítéséhez szükségesek. A miniszter kiemelte, ezeket magyar vállalkozók, vállalkozások részvételével akarják megépíteni. Hozzáfűzte, mindehhez a mérnökök munkájára is nagy szükség van. Ugyancsak elmondta, a földkitermelési, talajmegmunkálási munkákat a tervezettnél előbb szeretnék elindítani, a vállalkozók versenyeztetése már zajlik, hamarosan pedig eredmény is várható. Hozzáfűzte ezeknél a munkánál is számítanak a magyar cégek részvételére.

Süli János arra is kitért, hogy az új atomerőművi blokkok révén a világpiaci árhoz mérten olcsón megtermelhető és ezáltal  kedvező áron értékesíthető villamosenergiának hála újabb nemzetközi vállalatok érkezhetnek – reményei szerint – akár a leszakadóban lévő Dél-Dunántúl régióba is.

Fotó: Kiss Albert

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere kiemelte, a mérnöktársadalom segítőkészségről tett tanúbizonyságot, amikor októberben gázrobbanás okozott komoly károkat, több társasházat is érintve. Mint mondta, a mérnökök az első szóra segítettek, a problémára pedig kreatív megoldást találtak.

A város első embere arra is felhívta a bálon résztvevő mérnökök figyelmét,  hogy hosszú előkészítő munka árán hamarosan több városi projekt, fejlesztés megy át a megvalósulás szakaszába. Hangsúlyozta, ezen projektek folyamán kiemelten számítanak a helybeli szakemberek munkájára.

A Tolna Megyei Mérnökbálon részt vett dr. Hajtó Ödön, a Magyar Mérnök Kamara alapító elnöke is, aki a jövőre tekintve a fenntarthatóságot jelölte meg jelszóként  a mérnöktársadalom számára. Emellett a mérnök kamara Heves-, Nógrád- és Somogy megyei testvérszervezetének elnöke is jelen volt. Továbbá több, az új blokkok létesítése kapcsán már Pakson dolgozó magas beosztású orosz szakember, tisztségviselő, többek között, Valerij Zorja, a Paks II. atomerőmű létesítéséért felelős projekt igazgató vállalati ügyekért felelős helyettese  is a bál vendége volt.

A  hajnalba nyúló mérnökbálon, melyen a Bartina Néptánc Egyesület táncosai is felléptek, a Joy Party Zenekar gondoskodott a kellemes hangulatról.

Fotó: Kiss Albert

Forrás: http://kadarka.net/cikkek-kat/minden-korabbinal-tobb-vendeg-a-24-tolna-megyei-mernokbalon

További cikk a bálról: https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/neptanc-es-humor-emelte-a-jo-hangulatot-2177091/

 

A bálról készült további képek megtekinthetők: 

https://drive.google.com/drive/folders/1Y_3NAr8pgYWFxBWEwm8KSHG2D56fRf60

Geodéziai és Geoinformatikai Szakcsoport tisztújításának előkészítése

A Geodéziai és Geoinformatikai Szakcsoport elnökségének mandátuma ebben az évben lejár.

Felhívás jelölésre:

Kérjük a szakcsoport tagjait, és azon kollégákat is akik a szakcsoport tevékenységébe tagként bekapcsolódni szeretnének, hogy a jelölőbizottság tagjaival vegyék fel a kapcsolatot és javaslatukat részükre küldjék meg.

Jelölőbizottság tagjai:

Iván Zsuzsa: ivan.zsuzsa.szd@freemail.hu

Tatics Helga: meridian.tatics@gmail.com

Bazsonyi Arany Mecénás – díjat vehetett át Sebestyén Lajos kamarai tagunk

A Tolna Megyei Önkormányzat az idei évben is átadta az Év Tolna Megyei Civil Szervezete és a Bazsonyi Arany Mecénás –díj elismerő címeket.
Az átadásra ünnepélyes keretek között került sor a Civilek Napja alkalmából 
2020. február 4-én a Vármegyeháza dísztermében.

A „Bazsonyi Arany Mecénás díjat” a kakasdi Sebestyén Lajos érdemelte ki idén. Az elhangzott laudáció alapján Sebestyén Lajos korrekt, következetes és rendkívül segítőkész egyéniség. 76 évesen a mai napig aktívan dolgozik, támasza és támogatója szűkebb és tágabb környezetének.

Anyagiakkal és magas fokú szakmai munkájával segíti szülőfaluját és annak partnertelepüléseit is. Szívesen vállal szervező feladatokat a hagyományápolás és hagyományőrzés terén. Mérnöki tervező munkáját is többször önzetlenül felajánlotta már.

 

Környezetvédelmi Tagozat: díjátadó

A tagozat díjátadó ünnepségére január 29-én került sor a Magyar Mérnöki Kamara székhelyén. Nagy Gyula, az MMK elnöke és Parragh Dénes, a tagozat elnöke megnyitó szavai után Kőrösi Csaba igazgató, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Botos Andrea klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a klímapolitika kihívásairól.

 

kornyezet-3

 

Ezek után került sor a díjak átadására. A kitüntetettek laudációját dr. Fekete Jenő György, a kuratórium elnöke ismertette.

A “Környezet védelméért” kitüntetést kapott Tóth Vilmos tagtársunk. A környezetvédelmi szakértők legrangosabb kitüntetését a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata adományozza, azok a kamarai tagok kaphatják meg, akik a környezetvédelem egy, vagy több szakterületén hosszú időn keresztül kiváló és eredményes teljesítményt nyújtottak, vagy valamely területen kimagasló eredményt értek el.

2019-ben a „Környezet védelméért” kitüntetésben részesült Laki Ferenc (Komárom-Esztergom megye), Lovrityné Kiss Beáta (Csongrád megye) és Tóth Vilmos (Tolna megye).

 

kornyezet 1

 

 

Kapcsolataink

mmk mvm tolnamegyeikormanyhivatal tolnamegye szekszard kpvk ddek kte hidrlogo ete aliscabau tarrkft szc nyomda